Friday, October 22, 2010

Kohtumine kõrgkultuuriga

Twilight: Vaatasin ka ära selle väikseid tüdrukuid ja nende meeleheitel emasid hullutanud fenomeni. Üllatusin meeldivalt. Tegu on vaimustavalt naljaka komöödiaga kergelt kohtlaste alakate armastusest. Süžeest niipalju, et Bella kolib loo arengu seisukohalt mitteolulistel põhjustel ühte USA kolkasse, kus kohtub oma elu armastusega. Loo muudavad eriliseks faktid, et USA päraperse väikelinnadele omaselt on ka seal kanda kinnitanud igasugu soerdid ja kollid, kelle olemasolust ükski teine inimene midagi ei tea, ja samuti fakt, et kui muud filmis esinevad noored oleks nagu välja hüpanud mingist noortekomöödiast, viskavad nalja ja hängivad hamburger jointis, siis peategelane Bella oleks nagu kerge Aspergeriga või muu sotsiaalset paralüüsi põhjustava puudega. Kõigile sõbralikkusavaldustele vastab ta lihtlausetega, millesse teeb ebasobival kohal imelikke pause, ja väldib silmsidet nagu katku. Tuleb välja, et see ongi kõik, mida ühe salapärase noormehe südame võitmiseks vaja. Noormees aga on, kuna tegu on ikkagi väikelinnaga (soerdid etc), vampiir. Ma ei ole küll ebasurnute armusuhetes eriti kodus, aga loogika järgi peaksid nad, olles ise juba teab mitmendat aastakäiku elus, oma kõrvale selliseid veidi ärksama mõistusega kaaslasi valima. Selle üle ei pea õnneks kaua juurdlema: viis, kuidas vastarmunud teineteist ajuvaba ilmega jõllitavad, mokk ripakil, annab mõista, et vampiirinoormees ise ei ole ka just teravaim saag kuuris. See mõttelage jõllitamine kombinatsioonis kohutavate filmiklišeede ja pingutatult halbade osatäitmistega absoluutselt kõigi näitlejate poolt ongi kokteil, mis antud komöödia lausa vastupandamatuks muudab.

New Moon: äärmiselt suurt pettumust valmistanud järg ometi nii vaimukale esimesele osale. Ilmselt saab iga nali lõpuks vanaks. Kui Twilight oli halb ja naljakas film, siis NM on halb ja igav film, olles seejuures vähemalt viis tundi pikk. Viimane asjaolu tagab selle, et põnevusega jälgivad filmi ainult need, kellel on molluski aju (kõik need 5 miljardit fänni siis arvatavasti). Tervet eepost ei suuda normaalne inimene ühe istumisega välja kannatada ka siis, kui ta on natuke (või päris palju) purjus.

Filmi järgmistest osadest kavatsen ennast eemale hoida, v.a ehk viimane - selle raamatu sisukokkuvõte oli juba selline deliirium, et ilmselt ikka peab nägema, kuidas see kinolinal realiseerub.

5 comments:

olevait said...

Suur tänu asjaliku filmikommentaari eest! Ma usun, et hr Vesmeski oleks uhke. Minu isiklikud kokkupuuted selle filmiga piirduvad kolme muusikavideoga, mida ma MTV Rocks nimelise muusikakanali pealt näinud olen. Sellest on ka piisanud:) Paramore, Muse ja keegi kolmas veel, kelle ma olen unustanud, olid lugude esitajaiks.
Samas ma pole ka mingi suurem asi filmikriitik, sest minu meelest on kõik ärri-potterid, sõrmuste isandad, meitriksid, iks-, ämblik- ja supermehed totaalne saast ja ajaraiskamine. Mitte et ma oleks neid näinud :) Kolme esimest nimetatut ma siiski üritasin telekast vaadata, kuid loobusin umbes 20 minuti järel.

Absolutely Fabulous said...

Nad ongi ajaraisk. Samas vahel omab ka tatikollide lakkeloopimine rekreatsioonilist väärtust. Kõik sõltub päevast.
(Ja raha eest neid filme ju ei vaata) ;)

Anonymous said...

Soovitan head õppematerjali kuidas kirjutada head blogi. Leiab selle nii, et avada leht www.google.ee sisestada otsingusse "http://hellu-hhs.blogspot.com" ja valida "Puhverdatud" versioon. Siis võib ennast ribadeks lugeda.

Ikka teie vapper kirjasaatja GS

Anonymous said...

Hahaha! Tabav - Huvitav milliste asjade üle te juurdlesite, ma ei mõelnud nii mõnegi asja peale nii sügavalt mis te välja tõite.

Aga jah, niipalju kui ma kuulnud olen inimeste käest kes on raamatu läbi lugenud, et kogu stoori edu seisnebki selles kuidas ta kirjutatud on: kõõma piibel võiks selle kohta öelda, kuna kuuldavasti ei ole nais-peategelast peaaegu kordagi kirjeldatud kogu raamatu jooksul, mis muudab selle ideaalseks igasugustel kaunitaridel kes muidu kuidagi sellist ülekiidetud printsi valgel Volvol, kätte ei saa, kätte saada.

Aga jah, Edward ei tundunud, kui nüüd niipidi mõelda, kuigi arukas.. Liiatagi kui sa oled juba mingi ~400 aastat elanud ja endiselt ei ole kaklema õppinud vaid küünistad mehi näkku, peab sul ikka tõsiselt mingi lünk kuskil sisse olema jäänud..

Valkyrie said...

Võib-olla peitub Edwardi intelligentsuse ja kaklemisoskuse taga lihtne tõde - vampiirid ei vanane ju hetkest, mil nad vampiiriks tehakse. Võib-olla on meie eest seni varjatud karmi tõde, et nad ei muutu sellest hetkest enam ka vaimselt ega üldse mingil moel. Seega on Edward lihtsalt sadu aastaid olnud loll 19-aastane düüd, kes valib enda kõrvale teise võrdväärse.