Tuesday, August 16, 2011

Põkkumine stereotüüpidega

Nädalapäevad tagasi käisin tollis tööalaselt paari templit ja allkirja saamas. Kui tavaliselt on Tartu tollis tühjus ja vaikus, üksikud ametnikud nokivad nina ja heegeldavad linikuid, siis viimati juhtus minuga samal ajal sinna üks juudi soost naisterahvas oma kahe lapsega.
Viisakas seksist nagu ma olen, lasin naisterahva esimesena asju ajama ja nõjatusin letile oma järjekorda ootama.
Juudiperele olid sugulased Iisraelist postipaki saatnud ja ametnik asus deklaratsiooni tarvis paberit määrima. Tegevus oli pikk ja piinarikas, sest vaja oli paika panna saadetise väärtus ja nii palju kui ma kuulata viitsisin varieerus väärtus väärtusetust kuni viiesaja euroni. Ühesõnaga üritati dialoogi vormis jõuda summani, mis ei tekitaks vastuolu seadustega ja samas eeldaks võimalikult väikest tollimaksu.
Lapsed, kes naisel kaasas olid - üks umbes kaheaastane, teine tsirka neljane platseerusid toolidele. Vanem kahmas ema mobiiltelefoni ja piiksutas sellega, samas kui noorem bubeleh asus ema tengelpunga revideerima.
Passisin seal niisama ja jälgisin, mida väiksem j-o-o teeb. Pärast seda kui ta oli kõik ema krediitkaardid mööda põrandat laiali loopinud, leidis ta mündisahtlist mõned eurokopikad ja demonstreeris neid mulle võidukalt.
Mul oli ka kaks eurost münti tagataskus ja ma siis üritasin sama võidukalt talle neid näidata. Pärast väikest segadust ei mõelnud väike itski pikalt, tõmbas rahakotist 50-eurose ja lehvitas seda minu suunas.
Minusugusel häbiväärsel goi'l põld muidugi midagi vastu panna ja pidin tollist lahkuma teadmisega, et mingi kaheaastane heebreamees näitas mulle koha kätte.

Nii palju siis stereotüüpidest. Poliitilise korrektsuse mõttes olgu veel öeldud, et ma ei ürita mingit rassivaenu õhutada. Mulle meeldivad juudid...eriti nende lokkis juuksed ja nunnud ninad. Lisaks sümpatiseerib mulle nende lähenemine meeste intiimhügieenile ja naiste sõjaväekohustus Iisraelis.
Kunagi üheksakümnendate lõpus sain Moskvas tuttavaks ühe Iisraeli tüdrukuga, kes mulle kangesti meeldis. Mõlemad olime kohe-kohe keskkooli lõpetamas ja rääkisime ka sellest, mis pärast keskkooli plaanis. Mina jahusin oma suurtest ja laiadest ambitsioonidest seoses ülikooliga, mille peale tema teatas, et käib esmalt sõjaväes ära ja siis vaatab, mis saab. Oli ka päris häbinägu :)

Siin üks video teist sorti stereotüüpidest ja kuidas neist üle saadi. Vaadake kui viitsite, õpetlikult naljakas on :)

3 comments:

Anonymous said...

Mis puutub Iisraeli siis mulle kah nende militaarsüsteem meeldib, me võiks neist õppust võtta. Ses mõttes, et mitte otseselt aga natukene utreerides - kui latt piisavalt kõrgele seada ja pooles vinnas selle alt läbi joosta siis äkki jõuame me kunagi tasemeni kui vähemasti enamik noori mehi läbiks teenistuse, naiste kaasamist reaalselt ma oluliseks ei peakski :)
Meesterahvaste intiimhügieeni heakskiitmise puhul peab vist mingi isiklik kogemus olema sestap ma sel teemal pikemalt sõna ei võta... :)

Tervitades
GS

Anonymous said...

Juudijutu peale ei julge miskipärast keegi kommenteerida.

Koomas Toomas said...

Ma korra kirjutaisn ka "itske-inimene" oma vanna bloggi ja sai prouadelt sõimata, et nõnda ei olevat ilus.

Ma olen küll heasüdamlik kut' munadeta spanjel, a' ikka ei või ma öelda "neeger". Ja ometigi ei ole ma seeläbi tahtnud kedagist solvata. Nii et pole midagist imestada.