Monday, July 25, 2011

Pipi-mäng ehk traktaat Asjade mõttest.

Tere ja tere, mu lugupeetavad!
Maa ja ilma lõpututel uuringutel olen nüüd jõudnud sinnamaale, et julgen ette võtta ühe väiksema, kuid piisavalt olulise inimgrupi siseelu ja olemuse kaardistamise.
HOIATUS!! Kasutatavad sõnad, väljendid, mõttekeerud ja muu võivad tundlikuma hingega lugejatel põhjustada vastureaktsioone, milledest tekkivate tagajärgede eest ma ei vastuta. Olen kõigest kiretu vaatleja ja edastaja!!

Hommik.
Udu katab mäetippe, igilume laigud säravad valusalt kahvatu, jõuetu põhjamaa päikese kiirtes.
Karvane inimolend ebamäärast värvi roobades väljub mäeküljel asuvast kämpingust.
"Oeh, putsi."
Ja süütab sigareti.
Seejärel väljub teine samalaadne.
Kolmaski.
Trepile jäänud õllepudelid veerevad mõõdukal kolinal kiviklibule, teiste omasuguste juurde.
Täna räägime eesti ehitajatest välismaal.

Kes ta siis on?
Mees, 18-48, haridus 9-12 klassi, hetero. Poliitilised eelistused - RE, IRL,KE.
Moto - iga mees on oma õnne sepp.
Perekonnaseis - seisab küll. Kes neegrit pannud ei ole, pole õige mees.
Alkohol - jah. Narkootikumid - ainult nõrkadele ja pededele.
Auto - Audi, vahel ka bemar ja volkar.
Elukoht - eramaja maal või linna ääremaadel; üldjuhul viimased 5 aastat ehitusjärgus(putsi, torumees lubas eelmisel suvel tulla, aga türa, nüüd pani rootsi ja...)
Hobid - alkohol, autod.
Suurimad vaenlased - peded.

Kuidas näeb välja meie jälgitava päev?
Üldjuhul on meie kangelased tööjõurendifirma poolt palgatud, st ehitusplatsil toimuva eest vastutab kodumaal resideeruv ehitusärimees. Kuna valmimistähtajad on kodumaist vurhvi imelühikesed(pikalt kohal viibides võivad kohalikud institutsioonid liigset huvi ilmutama hakata - kasvõi kiivrid jms töökaitsevahendid on ju sitaks kallid), kestab töönädal u 60-65 tundi. Töö aga tõelist meest ei murra - reede õhtul on tagumine aeg esimesed viinad lahti teha. Laupäeval ei sega kerge vine kedagi, õhtusi peoplaane ongi nõnda lõbusam arutada. Peopanemine on muidugi mõnevõrra erinev kodusest, kuna väljas korraliku promilli saamiseks tuleks vaata et ühe päeva teenistus ära kulutada. Seetõttu on täiega lahe näiteks kella 11-ni kämpas kaasaveetud samakat panna ja alles seejärel neegreid ja rätipäid lööma minna. Ka vene päritolu seksuaalettevõtjannade numbrid ripuvad ööbimiskohas ilusti naelaga seinale löödud kartongitükkidel.
Kapid on meestel muidugi täis mitshurini-makarone, hautatud sealiha zhelees(feat. kanalihamass 50%), Delma margariini, kilode kaupa sarvekesi, Lauamajoneesi ja Felixi ketshupit, Oilio toiduõli ja muud head-paremat. Ääreni täis sügavkülmkirstus hoitakse vorsti-pekki-hakkliha(sest mees peab liha sööma) ja Pealinna peenleiba.
Jututeemasid jagub pingelisest toimetamisest hoolimata. Kui tööpäevaõhtuti, õllelauas, lähevad arutlusele üldisemat mõõtu hetked, nagu näiteks Audi vs Volkswagen, akutrellide vastupidavus, illegaalse alkoholi kättesaadavus ja palga/töö suhte mediaanväärtus valge rassi poolt asustatud maailmas, siis laupäeval, pärast kangemaid jooke, tulevad arutlusele hoopis teised probleemid - suhted, seksuaalsus, õigus vs õiglus, maailmakorraldus. Siis on sobiv aeg südamest-südamesse vestlusteks ja grupiteraapiaks. Tuntud väljend "putsi" on üldjuhul sidesõna, "türa" sobib kolleegide leebeks korralekutsumiseks, "munn" on parim väljend samatugeva või tugevama vastasjõu iseloomustamiseks, "pede" on hukkamõistev ja vaieldamatu nominatiiv kõige vale, mõistmatu, ärritava ja
sobimatu jaoks.
Kas ma mainisin kogemata Pipi-mängu?
Okei. Vana ja tuntud küpsise-mäng ongi juba ajast-arust.
Ümmarguse laua taga istuvad 4 mängijat, kes on sirutanud pea laua keskele. Seal lebab vedel ekskrement. Mängujuht tõstab käe ja lööb selle siis hooga lapiti keset lauda.
Kellel kõige rohkem täppe näos, on võitja.

Ja lõpetuseks ühepildiline lühinäidend.
Tegelased:
Ehitaja A( suur kiilakas 45+ mehejurak, käed tavaolukorras nii laiali, et ukse läbimine toimub külg ees, hambaid..keskmisest vähem, kerges joobes)
Ehitaja B (kõhetu, lühemat kasvu noorur, 2 kuud tagasi ehituskool lõpetatud, sellest ajast ka biibrilaadse soengu jäänuk peas, hingeelu posttraumaatilisest stressist haaratud)

A(laua taga istudes ja viina klaasidesse valades): Noh!!! Võtame!!!
B(kergelt värisedes): Ma..ee..ei joo.
A(üllatunult): Siis sa oled ju pede!!

Lambasuurune merikajakas lõugab ärritunult kämpingukatusel, tegemata välja veidrate inimloomade askeldustest. Näljaste poegadega on tal praegu niigi janti küllalt.

17 comments:

Holt said...

Väga hea tähelepanek!

Talendid tagasi Eestisse! :)

MQ said...

see kaunis jutustus saab minult väga kõrged punktid!

Liis said...

Samas, ega's muudel rahvustel teisiti põle. Meenutades kasvõi sakslaste Werneri animetriloogiat, siis seal kirjeldatud ehitusmehed ja -praktikandid vastavad õkva samale tüpaažile.
Inimeneoninimeneoninimene.

Tuukan said...

Pean veel vajalikuks ära märkida, et lugejate säästmisele mõeldes jätsin "kaunist jutustusest" viimasel hetkel välja mõned anekdoodid ja äärmuslikumad tõsieluseigad.
Kujutatud situatsioonid on siiski erinevatel hetkedel kollektsioneeritud ja kunstiliseks tervikuks ühendatud. Tegelikult on ehitajate hulgas õnneks üksjagu vahvaid, positiivseid ja avatud tüüpe.

Holt said...

Tsitaat:" sellest ajast ka biibrilaadse soengu jäänuk peas.."

vabandan, et olen vana inimene ega tea neist noorte moodidest midagi. Mis on " biibrilaadne"? Lähim sugulus assotsioneerub Vonneguti biibritega, tuletus sellest omakorda samurai- ehk ka pungi harjaga, kitsa pikemate juuste ribaga pealael.
Herr Tuukan, ehk valgustate pimedat :) .

Tuukan said...

Jutt käib võõramaa muusika- ja soengugurust nimega Justin Bieber.
386 miljonit guuglivastet räägib iseenda eest.
Vonneguti lähenemine sobib ka mulle rohkem.

Anonymous said...

Appi, kui nõme üldistamine!
Minu isa töötab ka Soomes. On täiesti korralik ja intelligentne inimene, vähimgi sarnasus seesugustega, nagu siin loos, puudub.
Kas see kirjutis pidi nüüd vaimukas ja/või teravmeelne olema, või on niisama mingi ebameeldiva emotsiooni ajel kirja pandud, see jääb mulle kahjuks arusaamatuks.

t05h4 said...

Eelmise kommentaatoriga nõus ja usun, et järgmine postitus Tuukanilt peaks olema vabandavas vormis, suunatud kõigile neile, kelle intelligentsed isad Soomes tööl käivad. Ja veel - mul näiteks töötas naine Soomes ja tema pole küll mingi mees, seega kogu see jutt siin on tõepoolest nõme üldistus.
Mina usun, et meie riigi majandus, eriti just provintsipiirkondades lonkab selle pärast, et riigi parimad pojad(ja tütred) käivad Soomes mammonat teenimas. Oleks meie riigis palgad head, oleks igas vallas oma silicon valley ja tüvirakkude uurimise labor.
Talendid koju tagasi krt...

Holt said...

Sorry, Vonnegutil olid piibrid, hoopis teised loomad :).

Tuukan said...

1 - Põrgut, anonüümik, ma ju hoiatasin uurimustöö alguses sind ja sinusuguseid!!
2 - aga sa näita seda jutukest oma intelligentisale ja küsi, mida ta arvab.
3 - ja langegu lillakstõmbunud klaaspaneel vabadusristilt mulle otse lagipähe, kui ma midagi omast peast siia välja mõtlesin!

Absolutely Fabulous said...

Ma mõtlesin hakata esinema vanarahvatarkustega tõrvatilgakestest ja meepütikestest, aga pohui. Kui kirjeldus inimest riivab, ju siis kuskilt sügeleb.

Anonymous said...

mulle hästi meeldib näiteks see, et tänu nendele ehitajatele on pm soomes "eestlane" juba sõimusõna. "viron rotat", nagu öeldakse.

ega ei imesta. kui need töllid eestis puhkamas käivad, käituvad täpselt samamoodi kui välismaal.

Absolutely Fabulous said...

Krt jah, varem laeval oli nagu uhke tunne. Vaatasin treppidel ja põrandatel aelevaid parm-soomlasi haletsevalt ja mõtlesin, et siuke rahvas ongi vä? Nüüd tean, et ei ole. Ja nüüd laeval sõites tuleb seda ehitaja-inimtüüpi silmas pidades mokk väga maas hoida, et soomlased aru ei saaks, et ma eestlane olen, sest nad ilmselt mõtlevad, et siuksed eestlased ongi vä.

Anonymous said...

Mnjah, eks selliseid ole küll ka kõvasti. Ja kahjuks rikuvad niiviisi kõigi eestlaste mainet, samamoodi kui veel hiljuti siin töllerdavad molkus-soomlased rikkusid kõigi teiste soomlaste mainet. Sest üldistama on ju kõik alati nii varmad...

Anonymous said...

Päris huvitav on lugeda juttu ja sellele järgnenud arutelu. Ühele eluolu kirjeldusele on järgnenud solvumine ja häbitunne ning kirjeldatut seostatakse eelkõige intelligentsi või rahvusliku mainega. Täiesti hämmastav, milliseid seoseid suudetakse luua. Hämmastav.

Absolutely Fabulous said...

...kuivõrd see on ühe inimgrupi siseelu kirjeldus, nagu autor kenasti mainis?

Anonymous said...

Pipi mängu kutsutakse mõnel pool ka Tipi-Täpi mänguks.