Friday, December 23, 2011

Tuukani jõulujutlus ehk eneseabi ABC 2012

Kaasaegse tapiristika isa, teadlane-naturopaat; hilisem teosoof sir Richard Hoydefemme (1912-1989) avaldas teatavasti 1950-ndatel oma kõmulise, tuliseid vaidlusi tekitava ja horisontelaiendava teose”Taapirid – valed, müüdid, tõed ja ebatõed; olulist. ”( Oxford Press,1956), mis muutis oluliselt tollalvalitsenud seisukohti taapirite käitumise analüüsimisel.

Raamatust julgustust saanud Tansaania koolipoiss Erast Mpemba kaotas innuka taapiriuurimise käigus juhtunud õnnetuses mõlemad kõrvad ja pidi seetõttu aktiivse sotsiaalse suhtluse asemel päevi veetma nelja seina vahel.

Ometigi ei langenud ta vaimust. Ülikooliõpingute kõrvalt läbi viidud ja aastaid kestnud tubased katsed erinevate materjalide koosmõju uurimisel viisid ta 1969-ndal aastal hämmastava avastuseni – Mpemba efekt on tänapäevani paljude materjaliuurijate arutlusobjektiks - ja see tegi ta maailmakuulsaks.

Ka kõrvad õnnestus tagasi saada.

Mis on selle loo moraal?

  1. Ära virise, hakka elama! Just täna on Sinu päev!
  2. ja mõtle iga päev korraks iseenda peale – mis on minu elus oluline, mis mitte.
  3. ja ära lase ennast eksitada postmodernistliku maailma virvatuledest, nad roniks Sulle kõigi kvadriljuni jalaga selga ja pähe, kui Sa vaid laseks.
  4. ja saa aru, et Sinu suurim väärtus peitub Sinu sees – Sa oled kordumatu, ainulaadne inimesekujuline universum (mitte see, keda väidetavalt iga päev positiivsusega üle kuldama peaks) – täpselt nagu iga teine inimene.
  5. ja kui Sulle tundub, et mõni inime on kordumatult ja haruldaselt lollakas, ära veeda oma väärtuslikke päevi teda kirudes, vaid ütle seeasemel enesele – mul on kuradi moodi vedanud, et ma olen mõistlik, normaalne ja lahe inimene.
  6. ja ära kunagi unusta, et maakera sees on teine maakera, palju suurem, kui välimine.
  7. ja kui Jumal peaks olemas olema, on tal Sinu käekäigust, arvan, täiesti ükskõik.

Sööge siis pühal õhtul 7 korda, kuis peab, mõelge esivanematele 7-nda põlveni välja ja ümisege:

"He´s got the whole world in his hands.."

No comments: