Monday, March 19, 2012

Ideid tasuta ühistranspordiks

Käisin ilusas pealinnas veidi trammiga sõitmas.
Esimese trammi-reisi ajal üritasin vältida mitut pohmakolli, kuse järgi haisevat inimest, ja ühte tüüpi, kellest evis lõhnu, mis kõik õlid kindlasti janutama ajasid.
Teise trammi-reisi ajal jäin seisma ohutuna tunduva naisterahva kõrvale, kes küsis esimese asjana, ega me piletikontrollid ei ole. Ütlesin ei ega pööranud daamile suuremat tähelepanu. Naine leidis veelgi jutuainet, nimelt hakkas vahtima minu pehmet helkurlooma, mis mantli küljes rippus. Teadagi - lastele ja lollidele meeldivad läikivad asjad. Enne kui ma kaaskodanikku takistada jõudsin, krabas ta helkurist kinni ja esitas järgmise mõtlema paneva küsimuse: "Kas see on täis topitud munn?"
Vastasin, et mitte eriti.
"Kas sa lasid selle EKI-s teha?"
Ütlesin, et ei, ja leidsin selle peale, et ema, näe, lähme istume hoopis sinna, ning evakueerusin koos emaga napaka seltskonnast. Too itsitas omaette lõbusalt. Võib ette kujutada, mis suunas mõtted tal peas liikusid.

Läksime koju ja leidsime postkastist "Pealinna". Asusin kohe ahnelt lugema, et saada teada kogu tõde Reformierakonna limukate kohta. Pidin pettuma: kogu leht oli täis ülistuslaule tasuta ühistranspordi hüvedest ja üleüldisest kommunismi võidukäigust.

Olen ideega üldiselt nõus. Nagu ülalolev intsident näitas: sellel skisol arvatavasti ei olnud sõidupiletit, miks ta muidu nii paranoiliseks muutus. Kui minu asemel oleks nüüd mingi MuPo agent olnud või kesiganes Tallinnas neid pileteid kontrollib, oleks vaene hull trammist lennanud ja mingitest munnidest poleks juttugi olnud. Nüüd on aga reaalne võimalus, et kõik haisevad, joogised, kusesed ja muidu karvased ja sulelised saavad rahus ühistranspordi-rõõme nautida. Nagu üks naisterahvas Vox Populis leidis: "Tasuta peaks olema kõik asjad, mille tasulisena pidamine läheb kallimaks maksma, kui see sisse toob. Noh, neid asju on palju. Noh...need asjad, mida inimesed nagunii kasutavad. Näiteks bussisõit. Siis rohkem inimesi sõidaks bussiga. Nüüd sõidetakse autoga."
Loogiline järeldus. Kui ikka avaneb tasuta võimalus kogu selle toreda kontingendiga ühes trollis sõita, jätab iga ärimees oma Lexuse garaaži seisma ja jookseb ühistransporti nautima.

Tegelikult see on natuke halb idee. Mina jätaks ühistranspordi tasuliseks, aga paneks igal liinil sõitma ka mõne tasuta sõiduvahendi - see võiks olla spets märgistusega. Siis kõige vaesemad (igas mõttes) teaks kohe, kuhu minna. Neis sõidukites võiks mängida Tallinna TV ja tingimata peaks jagatama Savisaare pildiga pudelist viina.

2 comments:

Tuukan said...

Tasuta ekstrabuss oleks lahe jah, turvaline päälekauba - eks-reisisaatjaid alati pungil täis.

Absolutely Fabulous said...

Mind jõleeedalt huvitavad need facebooki lingid, mida träkkida ei saa.